úterý 17. listopadu 2015

Běžecká technika

Během mého mnohaletého tréninku v lese a po tvrdém povrchu jsem měl mnoho příležitostí přemýšlet nad běžeckou technikou. Nikdy jsem neexperimentoval s několika styly, naopak jsem vždy nechal můj trénink vést takový krok, který nejlépe odpovídal síle mého těla. Od začátku jsem měl jasno, že by člověk měl nechat pracovat jen ty svaly, které jsou přímo zapojené do běžeckého kroku. Všechny ostatní svaly by měly odpočívat, měly by viset uvolněně, protože jenom tak jsem ušetřil energii a sílu. Člověk běží nohama - proto by měla horní část těla, ramena a ruce, odpočívat. To, co dává rychlost a rozhoduje délku kroku, je odraz. Rovněž je důležité mít silný a atletický kotník a chodidlo a dopadat na dráhu po co nejefektivněji, tzn. chodidlo by mělo vést přímo nebo paralelně se směrem běhu a zároveň by se mělo odrazit v okamžiku doteku se zemí. Odraz by neměl být přehnaně pevný - nejde o skákání - naopak měl by být měkký, poddajný a být veden silně. Následující krok druhou nohou by neměl trvat dlouho, tak aby dopad na zem nezpůsobil ztrátu rychlosti. Člověk by se neměl snažit o co nejdelší krok, aby nebyl běžecký rytmus třesavý a trhavý a nevyžadoval tak další sílu.

Člověk by nikdy neměl mluvit o nějakém obecném běžeckém stylu. To, co vyhovuje nejvíce mě, se nehodí pro nikoho jiného, běžci nejsou kopie jeden druhého. Proto musí každý styl vyhovovat samotnému běžci, existují jen určité obecné pravidla:

  1. držet svaly, které nevyužíváte, uvolněně
  2. důraz na odraz ze země
  3. noha by měla pracovat jako páka, ne jako kyvadlo
  4. nedělat příliš dlouhé kroky, aby následující krok nebyl třesavý a nebrzdil rychlost

    (Na startovní čáře by měl závodník koncentrován, aby rychle vyrazil a nebyl zavřen ostatními závodníky. Tento obrázek je z Londýna, který jsme s Arnem navštívili babí léto 1945. Závodili jsme na různých distancích.)


Více si nemyslím, že by se měl běžec věnovat detajlům běžeckého stylu, měl by běhat tak, jak odpovídá jeho tělesné konstituci. Pro začátečníky není sebemenšího důvodu se přehnaně zabývat technickými finesami. Nejprve by se měla získat kondice, postavit základy síly a pružnosti a tyto tři faktory pak vedou k efektivnímu každodennímu běžeckému kroku. Celkově patří efektivní běžecký krok k základnímu tréninku, ale je jasné, že menší chyby můžou existovat, když už jste dostatečně vyspělí na to se postavit na závodní dráhu. Zde pak přijdete v kontakt s trénery, kteří případné chyby opraví.

Aby byl trénink efektivní ze všech ohledů - i s pohledu běžecké techniky - měl by být běžec vždy oblečen v běžeckem úboru - tzn. mít na nohách tretry a lehký běžecký úbor na nohách bez ohledu na to, zda je tréninkový prostor pokryt sněhem či nikoli.

Žádné komentáře:

Okomentovat